Co je skirting?

Skirting je, česky řečeno, rautová sukně, neboli druh rautového ubrusu, který slouží k zakrytí nevzhledných noh stolu a tím významně zlepšuje celkový dojem.

Skirting může být ušitý na 2 způsoby:

  1. Skirting ušitý jako pás nařasené látky (většinou z polyesteru) o určité délce, přičemž šířka pásu odpovídá výšce stolu, délka je  různá dle potřeby. Z praktických důvodů bývá maximální délka skirtingu kolem 6 metrů. Takovýto skirting je univerzálně použitelný, protože v případě potřeby lze jednotlivé skirtingy napojovat. Tato varianta je nejpoužívanější.

    Příklad: podél dlouhé stěny je v řadě několik stolů v délce 6 metrů jako švédské stoly a je potřeba je z estetických důvodů zakrýt skirtingem. Pro tento účel máme 2 rautové sukně, každou o délce 4 m. Celková délka sukní nám pohodlně zakryje oba boky i celou délku.

    Skiritng příklad

  2. Skirting jako návlek na stůl

- výhoda skirtingu jako návleku je, že zároveň zakrývá i horní část stolu a tím pádem nemusíte řešit ubrus a pak také nemusíte řešit, jak skirting ke stolu připevnit

- nevýhoda je, že návlek musí být ušitý přesně na konkrétní rozměr stolu

A jak skirting ke stolu jednoduše připevníte? V dnešní době má každá kvalitní rautová sukně z rubové strany našitý suchý zip (část chloupek, neboli měkkou část). Protikus suchého zipu, tedy háček (tvrdá část) můžete buď nalepit po obvodě desky stolu nebo můžete použít rautové spony se suchým zipem, které ve vzdálenosti 25-30 cm jednoduše nasadíte na desku. Poté rautovou sukni na tyto spony jednoduše "nalepíte".

spona

Materiál rautových sukní je v drtivé většině polyester, který se snadno udržuje.