Blog

Co je skirting?

Skirting je, česky řečeno, rautová sukně, neboli druh rautového ubrusu, který slouží k zakrytí nevzhledných noh stolu a tím významně zlepšuje celkový dojem.

Skirting může být ušitý na 2 způsoby:

  1. Skirting ušitý jako pás nařasené látky (většinou z polyesteru) o určité délce, přičemž šířka pásu odpovídá výšce stolu, délka je  různá dle potřeby. Z praktických důvodů bývá maximální délka skirtingu kolem 6 metrů. Takovýto skirting je univerzálně použitelný, protože v případě potřeby lze jednotlivé skirtingy napojovat. Tato varianta je nejpoužívanější.

    Příklad: podél dlouhé stěny je v řadě několik stolů v délce 6 metrů jako švédské stoly a je potřeba je z estetických důvodů zakrýt skirtingem. Pro tento účel máme 2 rautové sukně, každou o délce 4 m. Celková délka sukní nám pohodlně zakryje oba boky i celou délku.

    Skiritng příklad

  2. Skirting jako návlek na stůl

- výhoda skirtingu jako návleku je, že zároveň zakrývá i horní část stolu a tím pádem nemusíte řešit ubrus a pak také nemusíte řešit, jak skirting ke stolu připevnit

- nevýhoda je, že návlek musí být ušitý přesně na konkrétní rozměr stolu

A jak skirting ke stolu jednoduše připevníte? V dnešní době má každá kvalitní rautová sukně z rubové strany našitý suchý zip (část chloupek, neboli měkkou část). Protikus suchého zipu, tedy háček (tvrdá část) můžete buď nalepit po obvodě desky stolu nebo můžete použít rautové spony se suchým zipem, které ve vzdálenosti 25-30 cm jednoduše nasadíte na desku. Poté rautovou sukni na tyto spony jednoduše "nalepíte".

spona

Materiál rautových sukní je v drtivé většině polyester, který se snadno udržuje.

Co jsou rautové spony?

Rautová sponaRautové spony jsou drobní šikovní pomocníci, díky kterým ušetříte spoustu času při aranžování rautových sukní kolem stolu. Rautové spony jednoduše nasadíte na hranu desky stolu a k nim pak „přilepíte“ rautovou sukni díky suchému zipu.

Rautové spony mají mnoho pojmenování, můžete se setkat s názvy jako: banketové spony, klipsy, klipy, držáky, úchyty, háčky.

Rautové spony mohou být kovové nebo plastové, vždy ale mají nalepený suchý zip, resp. jednu část suchého zipu a to tzv. háček (tvrdší část suchého zipu). K této části suchého zipu se potom přichytí rautová sukně, která má našitý protikus suchého zipu tzv. "chloupky" či "plyš". Bez suchého zipu se tyto spony (nebo jim podobné), používají v domácnostech k upevnění ubrusu.

Nejrozšířenějším typem jsou plastové spony, pro svoji příznivou cenu a širokou škálu použitelných velikostí.

Jak správně vybrat rautovou sponu?

Velikost, uvedená u rautových spon, znamená sílu desky, na kterou lze sponu použít. To znamená, že si změříte sílu desky u Vašeho stolu a poté vyberete takovou sponu, která je určená přesně pro tuto velikost, pokud taková existuje, nebo vyberete tzv. univerzální rautovou sponu, a to tak, aby se Váš rozměr vešel do uvedeného rozsahu.

Příklad: na Vašem stole naměříte sílu desky 18 mm. Můžete si vybrat sponu, která má pevnou velikost 18 mm a je určena pouze pro desku 18 mm, nebo si můžete vybrat univerzální sponu C1 s rozsahem 12 až 25 mm, nebo univerzální sponu L s rozsahem 10 až 40 mm.

Kolik rautových spon budete potřebovat?

Ideální vzdálenost mezi jednotlivými sponami je 25 až 30 cm, takže počítejte 3-4 spony na 1 metr délky Vaší sukýnky. Pokud tedy budete mít rautovou sukni (skirting) dlouhou např. 490 cm, budete potřebovat 15 až 20 ks spon.

Banketová spona pevná velikostUniverzální rautová spona L Univerzální rautová spona D Univerzální rautová spona V Univerzální rautová spona C

Nenašli jste odpověď na vaši otázku? Neváhejte nás kontaktovat, rádi poradíme!